środa, 21 października, 2020
Strona główna Zdrowie Ciemne strony czekolady

Ciemne strony czekolady

- Advertisement -

Czekolada jest dla nas słodką przyjemnością ale jej produkcja pozostawia gorzki niesmak. Lasy deszczowe są opróżniane przez robotników –  dzieci i niewolników, zbierających kakao na nielegalnych plantacjach. Jest produkowana w bardzo wątpliwych warunkach. W Wybrzeżu Kości, największym producencie na świecie, ciężko jest nie zauważyć ciemnej strony produkcji czekolady. Wielu ludzi – w tym dzieci – trafia tam z nieodległej Burkina Faso. Uciekają przed głodem i suszą, żeby znaleźć prace. Przyjeżdżają sami, bez rodziny. Po zatrudnieniu na plantacjach, pracują w spartańskich warunkach, często bez wynagrodzenia. Posługują się ostrymi maczetami do rozcinania owoców kakaowca. Wyciągają z nich miąższ z ziarnami, który następnie dźwigają w ciężkich ładunkach, a aby przyspieszyć rozrost drzew kakaowych, rozpylają środki roślinobójcze bez ochronnych ubrań.

Mówi się o zniszczeniu 90% powierzchni lasów deszczowych w rejonie Wybrzeża Kości Słoniowej. Główne międzynarodowe firmy, potęgi przemysłu czekoladowego takie jak Nestle czy Ferrero w 2001 roku zgodziły się zaprzestać zatrudniać dzieci jako robotników i zmniejszyć wycinkę na pięć lat. Jednak postanowienie do dziś nie zostało wprowadzone w życie.

Jedząc luksusowy produkt, jakim jest czekolada, możemy docenić region świata, w którym żyjemy.  

Źródła: Deutsche Welle

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popularne

Siłownie zamknięte!

Od jutra tj. 17 października zamknięte będą wszystkie baseny i siłownie na terenie całego kraju. To ogromny cios dla branży fitness, która...